Arkisto

Selaa aiempien vuosien Sankaritarinoita tai fiilistele Sankarigaalakuvilla.

Pekka Lanko

Ilta-Sanomien uutinen, jossa kuljettaja on tehnyt sankariteon!

”Pekka pelasti miehen lumisella jyrkänteellä roikkuvasta autosta: ”Aallot löivät jo konepellille”
26.02.2019 klo 18:59

Suomalainen kuorma-autonkuljettaja Pekka Lanko pelasti työparinsa Lillianne Bobergin kanssa norjalaisen miehen karmeasta onnettomuustilanteesta.

Rovaniemellä asuva kuorma-autonkuljettaja Pekka Lanko, 34, oli perjantaina tulossa norjalaisen työtoverinsa Lillianne Bobergin, 28, kanssa Pohjois-Norjassa sijaitsevasta Hammerfestistä. Yleensä Lanko ajelee yksin, mutta nyt matkassa sattui olemaan työtoveri, jolla oli aikaa tulla kyytiin.

Se saattoi olla aikamoinen onni, sillä juuri Boberg huomasi ensimmäisenä yhdellä suoralla, että auto oli mennyt kaiteen yli ja keikkui aivan meren rannassa.

– Saatana mikä ulosajo, miten se on onnistunut. Ja tuolla on ihminenkin sisällä, Boberg oli huudahtanut.

Lanko ei kauan aikaillut. Hänen päässään oli vain yksi ajatus: ihminen on saatava ulos autosta.

Kuorma-autossa oli kuormaliinoja matkassa, joten Lanko sitoi liinan kuorma-autoon ja henkilöauton vetokoukkuun, ettei auto valuisi mereen.

– Toisen liinan laitoin itseni ympäri ja kuorma-autoon kiinni, että uskalsin laskeutua auton luokse. Avasin auton oven ja sain autossa olevan, noin kolmekymppisen miehen turvaan. Hän oli aivan paniikissa, eikä mikään ihme, kun aallot löivät siinä jo konepellille, Lanko kertoo.

Sankariasema yllätti

Sekä henkilöauto että sen kuljettaja saatiin siis Langon ja Bobergin ansiosta pelastettua. Palokunta ja poliisi saapuivat paikalle noin vartin päästä. Lanko ei osaa arvioida, olisiko auto siinä ajassa jo suistunut mereen. Onneksi ei tullut testattuakaan.

Auton kuljettajan olisi ollut hankalaa päästä omin avuin ulos autosta ja turvaan, sillä merenranta oli kivikkoinen, jyrkkä ja lumen peitossa. Mies kiitteli auttajiaan kovasti ensijärkytyksestä toivuttuaan.

Sosiaalisessa mediassa Lanko on saanut todella paljon positiivista palautetta tekonsa ansiosta.

– Minut on nostettu sankarin asemaan, mikä on yllättänyt. Tilanne meni niin nopeasti, ettei siinä ehtinyt ajatella kovin paljon. Olen aina tykännyt auttaa ihmisiä, että ei tuossa nyt mitään ihmeempää ollut, Lanko sanoo vaatimattomaan suomalaiseen tapaan.

Tien päällä sattuu

Lanko on ajanut kuorma-autoa vuodesta 2005, ja Norjaan hän alkoi ajaa vuonna 2008. Norjan kielikin on tullut opeteltua siinä samalla.

Kilometrejä kertyy vuodessa 130 000-150 000, ja onnettomuustilanteita on tullut paljon vastaan.

– Kun on tien päällä suurimman osan elämästä, niin kyllähän siellä sattuu kolareita ja ulosajoja. Monesti olen ollut ensimmäisenä paikalla ja soittanut hätänumeroon. Kuolemantapauksia en onneksi ole todistanut, Lanko sanoo.

Elvytystäkään Lanko ei ole joutunut harjoittamaan, mutta taitoa löytyy tarvittaessa. Mies on käynyt useamman ensiapukoulutuksen, ja hänen mielestään ensiapukurssi pitäisi olla pakollinen kaikille kuorma-auton kuljettajille.

Kuorma-auton kuljettajan urasta hän on haaveillut pikkupojasta asti, eikä uravalinta ole kaduttanut.

– Monestihan tämä työ on odottelua ja itsensä kanssa olemista eli omissa nahoissaan pitää viihtyä aika hyvin, Lanko sanoo.

ANNA EGUTKINA”

Vinkin lähettäjä: Anna-Kaisa Lehtinen