Pekka Martin (ja toista Sankaria etsimässä)

Olin nelihenkisen perheeni kanssa viettämässä hiihtolomaa Levillä ja onnistuneen loman jälkeen oli aika lähteä ajamaan kohti Helsinkiä. Ajatuksissani olin unohtanut tankata auton ennen kotiin lähtöä ja n. tunnin ajettuani huomasin bensamittarin viisarin olevan kovin lähellä punaista. Pohjoisen kalareissuilla käyneenä muistin, ettei näillä nurkillä ole huoltiksia ihan joka risteyksessä, joten pian sen jälkeen kun olimme valinneet pienemmän ja rauhallisemman Ounasjoen itäpuolentien (934) päätin kääntyä takaisin tankkaamaan tielle 79.

Koska sivuteitä ei ollut näköpiirissä, ajattelin tehdä U-käännöksen sopivassa kohtaa seuraavalla pitkällä suoralla. Ennen kun nokka oli kokonaan kääntynyt tulosuuntaan, oli oikea eturengas pudonnut auratun pientareen pehmeään lumeen. Siinä sitä sitten ihmeteltiin, kun pito loppui ja renkaat löivät tyhjää ilman, että auto hievahtikaan. Ja koska olin valinnut reitiksi pienemmän Ounasjoen itäpuolentien Kittiläntien sijaan tiesin, että saattaisimme joutua odottamaan apua melko pitkään…

Muutaman kirosanan ja rouvalta saadun palautteen jälkeen piti kuitenkin alkaa miettiä vaihtoehtoja mitä ja miten kotimatka tästä jatkuisi. Ensimmäisenä koitettiin joukolla putsata lumet ja löytää pitoa. Kun se ei auttanut renkaiden alle siirtyi kaikki kuramatot – turhaan. Siinä me sitten ihmeteltiin aikamme uusia vaihtoehtoja, kunnes etelän suunnasta tullut ystävällinen rekkakuski pysähtyi ja tarjoutui vetämään meidät takaisin tielle. Se tietysti vaati meiltä koukkua tai lenkkiä, mihin voisimme köyden kiinnittää. Sen seurauksena purimme koko perheen tavarat siihen penkalle, jotta pääsimme toteamaan, ettei tavaratilassa vararenkaan vieressä ole muuta kuin tyhjä kolo lenkille.

Vaihtoehdot alkoi käydä vähiin ja ainoaksi keinoksi tuli raaka voima. Rouva rattiin ja miehet työntämään. Ja ennen kun oltiin päästy kunnolla alkuun niin seuraamme oli tullut toinenkin rekkakuski, Pekka Martin. Kolmen miehen voimin saimme auton irti ja kohta pääsimme jatkamaan matkaa. Isojen kiitosten saattelemana nämä kaksi auttajaamme jatkoivat kumpikin matkaa omiin suuntiinsa.

Harmikseni en saanut toisen sankarin nimeä, joten tässä sitä huhuillaan tämän auttavaisen kuljettajan perään, jotta voisin ilmoittaa hänetkin Ammattina Sankari -kampanjaan.

Tapahtumapaikka ja –aika pe. 23.2. klo 14.30-15.00 Ounasjoen itäpuolentie (934) n. 1km ennen Kittiläntien (79) ja Unarintien (952) risteystä.